Upoznajte Oblomov – jedan od najzanimljivijih kafića u Novom Sadu

June 26, 2014

Šta je Oblomov?
Da li je to samo kafić ili nešto više?
Sklon sam tome da napišem: Oblomov je način života!

Kao uvod u ovu priču potrebno je pojasniti kult kafane jer u ovom tekstu akcenat neće biti stavljen na provod i ludovanje zato što  je Oblomov  više od toga.
Zašto ljudi odlaze u kafane?
Da li se u kafani samo pije i provodi?
Naravno da toga ima i Oblomov pruža deo takvog života pa se i meni dešavalo da odem na kafu u 17 h a izađem iz Oblomova u 8 h naredni dan.
U kafanu se odlazi radi provoda, poslovnog sastanka što je danas moderno ali i da bi uživali u samoći bez obzira koliko to čudno zvučalo.
Neko na pivo a neko na kafu.
Oblomov je bio moja noćna kafana dok su Graffiti bili i ostali dnevna kafana u kojoj pijem hladnu nes kafu.
Provod je gotovo uvek bio zagarantovan i neverovatno spontan jer se odlazak u Oblomov ne planira i ne dogovara…to se gotovo podrazumeva i desi se sam od sebe.
Često smo govorili: ”Svi putevi vode u Oblomov”.
U moru kafića i klubova opstaju samo oni specifični a Oblomov je poseban u svojoj jednostavnosti koja se kao pozitivna energija širi našim gradom i privlači takvu ekipu.
U Oblomovu se mnogo toga dešava jer je gotovo svaki kutak te kafane deo za sebe a u isto vreme možete  biti neprimećeni i naravno, upravo primećeni.
Međutim, u Oblomovu šank ne predstavlja centralni deo kafane kao kod većine kafana u koje odlazim.
Trenutno je bašta centralni deo kafane a zimi se svi nekako uguraju u mali prostor same kafane i svako nađe svoj deo Oblomova i u njemu sebe.
Muzika je nešto posebno baš kao i sama atmosfera koja vlada od otvaranja kafane do samog zatvaranja.

Bend: Šinobusi – stara postava – postoji značajna veza .

Oblomov je više od mesta za provod.
U njemu se okupljaju mladi, stari, bivši i budući muzičari.
Oblomov je za nas bio gotovo sastavni deo dana pa  smo se gotovo svakodnevno okupljali i razmenjivali iskustva kao i informacije. Dogovarali smo svirke, pravili planove i naravno, provodili se.
Mnogima su dani i noći provedeni u Oblomovu ostali u najlepšim sećanjima.
No, Oblomov nije mesto u kom se okupljaju samo muzičari  jer on okuplja i književnike te se organizuju književne večeri.
Oblomov je uvek bio na neki način društveno odgovoran te je svesrdno pomogao udruženje građana ”Košnica” na razne načine a na taj način je pomogao deci bez roditeljskog staranja.
”Košnica” je na nekin način i nastala u Oblomovu al o tome u drugom tekstu.
Pored dobre muzike, humanosti i dobrog druženja u Oblomovu su organizovane razne sporstske aktivnosti kao što su takmičenja u stonom fudbalu i pikadu u kojem je na neki način iznedrio i svetskog prvaka Aleksandra Borića što naravno, malo ko zna ( nije reč o skandalu i nekoj lošoj vesti pa i nije zanimljivo?).

Bašta Oblomova je nešto nesvakidašnje u našem gradu i ona oslikava duh jedne porodice a to je porodica Bubnjević.
Sa Ljubišom (Ljubom) na čelu te armije pozitivnih vibracija, kafana i ova predivna bašta koja je promenila svoj izgled ali dalje pleni mladalačkim zanosom, privlači mnoge mlade ljude iz inostranstva  i ostatka naše zemlje.
Lepota je u činjenici da je Oblomov i dalje nekako skriven od očiju javnosti pa odoleva današnjim trendovima koji oduzimaju individualnost i nameću bahatu uniformisanost.
Uprkos svim trendovima on u isto vreme čuva i dograđuje pravi urbani duh Novog Sada koji zahvaljujući ljudima što sa strane dolaze, biva još otvoreniji i pristupačniji o čemu govori i ova pesma ( dole) koja na najlepši način opisuje naš grad i našu kafanu Oblomov.
Oblomov je zaista skriven a mnogi naši sugrađani su čuli za tu kafanu koja je tako privlačna kada se prepirčavaju priče iz Oblomova ali se ipak ne dolayi lako do nje.
Istina je da su mnogi prošli i prolaze pored kapije Oblomova a da nisu toga bili svesni jer nema šljašteće reklame, nema glamura ispred…ništa od toga.
Samo jedna neugledna kapija skriva Oblomov od očiju javnosti i ona je uvek širom otvorena dok je kafić otvoren a posle radnog vremena se zaključavaju kapije ali se provod uglavnom nastavlja do jutarnjih časova.
Oblomov se nalazi u ulici : Vojvođanskih Brigada 16 ito bi tako objasnio taxista al ajde da pojednostavimo.
Svi u Novom Sadu znaju gde se nalazi ”zapaljena ” zgrada nekadašnjeg univerziteta a u toj ulici se nalaze i ”Solis nekretnine” koje su poznate po nekom znaku koji je uočljiv i iz autobusa, e u tom dvorištu je Oblomov!
Oblomov je tu i ja se nadam da će još dugo i biti na tom mestu a da će se oblomovština širiti i dalje.
Svaki grad bi trebao imati takav kafić i takve ljude.
Ovaj video je obradovao mnoge naše sugrađane, učinio nas ponosnim na to što smo deo ove priče.
Pogledajte video – uživaćete.

Dragi prijatelji, hvala vam na čitanju a ako vam se dopao tekst i ako mislite da bi nekome bio od koristi, molim vas da ga podelite na Facebooku i ostalim mrežama.
Širi dalje pozitivnu energiju!!!!
Pozdrav!
Zadržite se još malo i pročitajte još neke tekstove:

Gde su najveće saobraćajne gužve u Novom Sadu?

Novosadski Gari ili Brat?

Ima li Novi Sad muzičku scenu? Grate- Šinobusi-Plug n Play…

,

.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply