Upoznajte Avijaciju – uspavana lepotica

June 15, 2015
Gde se nalazi Avijacija?
Koliko je ona atraktivna za život?
Koliko je poznajemo?

Kada ulazite ili izlazite iz Novog Sada a u pravcu Sombora il Rumenke, nailazite na uspavanu lepoticu zvanu Avijacija koja je nekada nosila krunu šarma i luksuza u odnosu na ostale delove Novog Sada.

Ja je još uvek volim i dalje mi je privlačna a još uvek me mami svojim mirnim i skrivenim ulicama.
Živeti na  Avijaciji znači da ste opredeljeni za porodičan život.
Miran i nekako opušten.
Zelenilo kojim je Avijacija opasana i bogata, drvoredi Avijatičarske ulice kao i Mihala Babinke sa ”slatkim” i prelepim kućama koje imaju svoje dvorište sa malim ogradicama kao da su  iz nekog drugog vremena, prosto stvaraju iluziju da živite u nekom drugom gradu, da ne kažem u drugoj državi.
Stara dama Avijacija je nezasluženo prepuštena starom sjaju i lagano klizi u zaborav ali bi ovaj tekst možda mogao pomoći da je vratimo na mesto koje joj pripada.
Avijacija je urbana celina koja je svoju slavu stekla osamdesetih godina i prepoznatljiva je upravo po malim uličicama kao što su :Mihala Babinke, Đorđa Tabakovića, D. Stojanovića i prelepim kućama koje su u to vreme važile za veoma luksuzne a i danas drže cenu tj nisu izgubile na vrednosti.
Avijacija je na neki način svojevrstan pokušaj da se spoji urbano i na neki način ruralno jer s jedne strane imamo ulice koje krase stare novosadske kuće dok su sa druge strane višespratnice i to na Rumenačkom putu, ulici Janka Čmelika i Veselina Masleše.
U suštini je Avijacija izrasla u urbanu sredinu sa luksuzom da i dalje imate svoj mir.
Pruža vam mogućnost da se povučete u svoj deo grada i uživate u zelenilu kojeg je u Novom Sadu sve manje.
Od sadržaja koji se nudi stanarima, Avijacija ima sve, počevši od vrtića, osnovne škole Dositej Obradović, dečije igralište, sportski teren na samoj granici ulice Veselina Masleše i Bulevara Evrope.
Mišljenja sam da će upravo Bulevar Evrope Avijaciju vinuti u ”nebesa” i da će joj vratiti nekadašnju atraktivnost jer će se upravo Bulevar za izvesno vreme spojiti sa auto putem a to će svakako podići cenu nekretninama.
Danas su cene nekretnina na Avijaciji veoma raznolike a drastično se razlikuju cene kuća i stanova.
Kuće koje sam spominjao na početku teksta su i dalje tražene, odnosno postoji realna potreba za njima te su i cene kvadrata veoma visoke što je na neki način i opravdano.
Sa druge strane su nekretnine u stambenim zgradama koje zaista nisu na ceni a to nije opravdano.
Uglavnom je reč o veoma funkcionalnim stanovima kakvih danas malo ima a još su i kvalitetni za razliku od novih zgrada koje sjaje neko vreme a onda taj sjaj nekako iščezne a vi ste platili.

Moj stav je a može se i prihvatiti i kao savet:   bolje kupiti nekretninu koja je napravljena pre 30 godina u nekoj ”gadnoj” zgradi sa crvenim ciglama a dobiti odličan stan koji je prostran i veoma funkcionalan.
Stan se može renovirati, ali se ne može dobiti funkcionalnost kao što se i kvadrati ne mogu dograditi i to imajte na umu kad god kupujete nekretninu.
Daleko je?
Ta daljina koju mnogi spominju je više umišljaj nego realna primedba zato što je Novi Sad mali i svuda stižete ako krenete  na vreme a ovde imate parking koji se ne naplaćuje, imate fudbalsko igralište, možete prošetati ali i voziti bicikl.
Treba dobro razmisliti jer se može uštedeti mnogo novca ako se prevaziđu dve barijere kao što su daljina i stara zgrada.

Hvala vam na čitanju a ako vam se dopao tekst, budite slobodni da ga podelite sa prijateljima na Facebooku i ostalim socijalnim mrežama.
Možete se i zadržati pa pročitati još neke tekstove koje sadrži ovaj blog.

Zahvalan Ćazim Salihi,

samo Gari koji voli svoj grad.

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply