Po čemu je poznata Detelinara?

March 28, 2013

Po čemu su poznati određeni delovi grada?
Siguran sam da svaki deo Novog Sada ima nešto specifično i jedinstveno na šta su lokalci ponosni a ja ću se opet držati kafana zato što njih pamte i oni koji nisu kročili u iste i mnogo puta su poslužile ili služe kao putokaz.
Najveća je greška od taxiste zatražiti savet kako da se dođe do neke ulice jer mi objašnjavamo sa nazivima ulica i po broju semafora što često zbuni pa i uplaši i to uglavnom izgleda ovako: ” Kreni pravo kroz Jaše Tomića, pa prođi semafor i ulaziš u Janka Veselinovića pa onda prava levo u Pasterovu” a moja supruga nervozno prekida i kaže : ” samo pravo pa pre same pijace skrenite levo”…to su ljudi istog trena shvatili a ja dobijam kritiku: ” Misliš ti da oni znaju koja je ulica Janka Veselinovića? ”.
Da, ja imam drugačije orjentire a Detelinara je bila poznata po sledećim kafanama: Kolubara, Pilot i Afrodita.
Svi znaju za Pilot koji je do nedavno uspevao da se odupre svim promenama što  ga je i koštalo same egzistencije al, sećate se?
Bila je to sjajna kafana, u koju su mnogi Ćalci svraćali na jednu rakijicu dok čekaju bus, čitave generacije detelinaraca su rasle uz tu kafanu koja je pre izvesnog vremena pretvorena u Supermarket što me je rastužilo ali je to realnost a Novi Sad je izgubio još jedan simbol.
Kafe ” Kolubara” koja se nalazila na uglu Janka Veselinovića i Rumenačke je ušla u legendu pre skoro 10 godina a na njeno mesto je otvoren kafić, moderniji i lepši- sada se ne mogu setiti naziva – ali je tradicij aipak nastavljena na neki način.
Sa ” Afroditom” koja je prvi put otvorena krajem 80-tih godina, je situacija još uvek nerešena.
Pre izvesnog vremena je dobila novo ruho i nov naziv ” Šamrok ” što je bio zanimljiv pokušaj ali mu nije pruženo dovoljno vremena da zaživi pa je i zatvoren pre 3-4 meseca a nekadašnja Afrodita čeka nekog novog vlasnika i novu priču a na nama ostaje da se sećamo svih tih legendarnih kafana pored kojih smo uglavnom samo prolazili ali smo ih poznavali.
Bio bi red da spomenem Musu kojeg znaju svi Detelinarci a i šire jer njegovo kestenje zimi, sladoled leti malo ko može zaboraviti dok se on  bori i ne posustaje na radost svih Detelinaraca.

Ako vam se dopao ovaj tekst i mislite  da zaslužuje da ga vaši prijatelji pročitaju, molim vas da ga podelite sa svojim prijateljima na Facebooku i drugim socijalnim mrežama.
Hvala!

You Might Also Like

2 Comments

  • Reply Medan Snezana July 14, 2014 at 4:15 pm

    Detelinara moje mladosti! Divno vreme u staroj, sada srušenoj, K.Stankovića… Niže od “Pilota”! ’80-ih je Detelinara imala mnogo dobrih mesta za ljubljenje!! 🙂 Skrivenih…

  • Reply Cazim Salihi July 14, 2014 at 10:29 pm

    Samo cu napisati> Kraljice.

  • Leave a Reply