Pleše li se u klubovima i kafićima?

March 16, 2013
bc-2

Kada ste videli da neko pleše petkom uveče u klubu ili kafiću?
Ovo je više scena iz nekih davnih vremena, skoro pa iz filmova koje smo gledali kao deca.
Zaboravio sam kako to izgleda a još manje sam očekivao da na svirci benda zateknem stare i mlade.
Svirao je popularni bend iz Temerina, eh, iz Temerina?
Da, oni su iz Temerina ako se ne varam ali su na teritoriji Mađarske i Rumunije neverovatno poznati, kažu kao Riblja Čorba u Srbiji a postoje više od 20 godina što su i pokazali i svojom svirkom al, ja zaista nisam mogao upamtiti naziv benda jer je na Mađarskom jeziku.
Ovaj tekst je na neki način nastavak teksta: ‘‘Kako se danas provode Novosađani”? 
Na dan žena tj za 8.mart sam poslom bio u Bečeju u kom se održavala proslava u organizaciji mladih Bečeja kojoj sam i ja prisustvovao i imao priliku da prisustvujem neverovatnom događaju.
Proslava se održavala u sportskom centru Bečeja koja je bila dosta dobro popunjena a ovacije su usledile čim se pevač benda pojavio na binu pa sam tek tada poverovao u priču da su popularni i omiljeni međ stanovništvom Mađarske nacionalnosti a u daljem tekstu ću pisati: Mađari s obzirom da ja kao Ćazim Salihi ne mogu biti nacionalista pa verujem da se niko neće naći uvređenim.
No, Bečejci su se pojavili u velikom broju, sređeni tj doterani i tu su se primetili razni stilovi o čemu se može polemisati pa i nešto zameriti što po meni govori da su oni baš opušteni i došli su da se zabave.
I ja sam se zabavio bez obzira što sam celu svirku slušao bend koji peva na Mađarskom jeziku a još uvek ga ne razumem ( idem na časove mađarskog) ali je vladala neverovatno pozitivna atmosfera i neka pozitivna energija je kružila na moje oduševljenje.
Ta slika me je oduševila i gotovo sam bio u pozitivnom šoku i posmatrao sam ljude i njihova lica nasmejana, njihov odnos…teško je to opisati.
No, mladima nije smetalo što su bili prisutni i stari a kada napišem stari, mislim na bake i deke od 70 god koje imaju energije i koji plešu, skaču…videli ste to u vašem gradu ili mestu?
Ne, ja to nisam video a nisam siguran da bi se u Novom Sadu il ” savremenom društvu” te generaciej našle na istom mestu jer mi ” mladi” imamo čudan odnos prema starima zaboravljajući da i nas čekaju iste te godine.
Zapazio sam i da niko nije pušio, da nije bilo tuče bez obzira na prisustvo alkohola a ni posle koncerta sportska sala nije bila prekrivena smećem tj plastičnim čašama od sokova ili piva…
Kako im to uspeva?
Pitam se: Možemo li se i mi ugledati na Mađare?
Ja sam se proveo i shvatio tj potvrdio da poznavanje Mađarskog jezika nije neophodno da bi razumeo pozitivan ritam jer mnoge muzičke zvezde sa našeg govornog područja, bez obzira što razumem jezik, ja ipak ne razumem.

Ako mislite da je ovaj tekst kvalitetan i da zaslužuje da ga vaši prijatelji pročitaju, molim vas da ga podelite sa svojim prijateljima na Facebooku i drugim socijalnim mrežama.
Hvala!

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Negoslava Stanojevic March 17, 2013 at 11:00 pm

  Prednosti življenja u gradu po meri čoveka, možda. lep tekst, hvala.

 • Reply Cazim Salihi March 18, 2013 at 7:49 am

  Ds, i prednosti i mane a na nama je da izaberemo!
  Hvala i vama.

 • Reply Medan Snezana July 10, 2014 at 10:54 am

  Tragično je što ne postoje takve zabave. Ja kada hoću da plešem mogu samo da odem u klub usamljenih.. :-) Oni još jedini plešu i normalno se zabavljaju… Lepo što bar negde postoji pristojan večernji provod, Kao nekada…

 • Reply Turbo Folk & Narodna muzika – razlike – Taxi priče April 18, 2015 at 2:52 pm

  […] Pleše li se u klubovima i kafićima? […]

 • Leave a Reply