NS Koncert Godine i vrisak jedne generacije!!!

December 7, 2013
koncert-godine

” NS Koncert Godine”
Ovaj veliki a usuđujem se napisati i istorijski spektakl, se prošle godine održao 21.12 2013 godine u Novom Sadu i to u velikoj sali Spensa.
Ove godine nas  dobra zabava očekuje 13.12 2014 i opet Velikoj dvorani SPC “Vojvodina”.

Spisak bendova koji će nastupati na ovogodišnjem koncertu:
Dubioza Kolektiv
Goblini
Škrtice
Bad Copy 
S.A.R.S.
Marčelo i Iskaz
Hornsman Coyote
Prljavi inspektor Blaža i Kljunovi
Grate
Sopot

 
S obzirom da je prošla  godina bila jubilarna i da se obeležavalo 20 godina od prvog koncerta, vredi se malo podsetiti prošlosti i toga kako je to bilo u prošloj deceniji?
Prvi ” Koncert Godine” je održan 1993 godine u veoma mračnim i teškim okolnostima, u vremenu gde se rađao nacionalizam i šund a za RNR nije bilo mesta.
Koncert Godine je obeležio čitavu jednu vremensku i istorijsku epohu za nas koji smo živeli u tim mračnim vremenima i bio je jedina svetla tačka u tim godinama.
Podsetiću, da se para za odlazak na koncerte u inostranstvo uglavnom nije imalo pa nismo bili u prilici da uživamo u mnogim svirkama velikih bendova.
Čekali smo ” Koncert Godine” koji se održavao najviše dobrom voljom i entuzijazmom ljudi iz sveta muzike i Novog Sada a ne želim da spominjem imena jer sam siguran bih da nenamerno izostavio nekog iz organizacije i podrške samom događaju.
Više o istorijatu  Koncerta Godine na sledećoj adresi:http://www.koncertgodine.com/about
No, ja vrevatno nikada neću zaboraviti moj prvi Koncert Godine  jer mi je to bio drugi po redu koncert u životu a pre njega je bio koncert na Đačkom igralištu i tu su svirali Električni orgazam, Van Gog. Katarza i novi, tada nepoznatai bend Goblini. Poznato?
Ali to moje odrastanje uz RNR i praćenje emisija ”Top plus ”,  koju je vodio Boba Škrbić a bavila se hard rok muzikom i ” Hard Metal ”,  koju su vodila braća Polzović: Konstantin i Alex, je dobijalo smisao sa tim koncertom.
Osećao sam se živim, odraslim, posebnim na neki način jer jesmo bili drugačiji.
To je čitavo jedno vreme i stanje nenormalne svesti, policijske tortura i muzičkog nasilja od strane Keva Cece i svih ostali golih i prsatih dama koje su se svakodnevno smenjivale sa tv Pink i ostala 2 programa.
Srećom, postojao je ” 3 Kanal” i naša novosadska televizija ”Ns plus” kao oaza u toj pustinji urušavanja.
Koncert Godine je bio više od koncerta, on je predstavljao ono što predstavlja sam RNR, Bunt, u to vreme glas razuma, glas protiv diktature i zato mu dajem tu istorijsku važnost…jer, jedini je opstao!
” Koncert Godine” je i danas ono što je bio, daje priliku bendovima da sviraju a ujedno i spaja s obzirom da dolaze bendovi iz bivših bratskih republika.
Podsetiću, muzika spaja!
Ako vam se dopao  ovaj tekst, molim vas da ga podelite sa svojim prijateljima na Facebooku, Twiteru, gde god…hvala u svakom slučaju.

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Prigovor savesti October 30, 2014 at 7:37 am

    Da li će biti ‘Koncert godine’ – ne znam, ali sam siguran da će biti vrisak i to ne jedne, već više generacija, uskraćenih za mnogo togau životu… i biće nekom ‘prvi’

  • Leave a Reply