Kako se danas provode Novosađani?

March 10, 2013
      

                                     Kafe: Graffiti-Novi Sad

Jedno od mojih prvih zapažanja na taxiju su bile izvesne promene u samom gradu Novom Sadu ali i ljudima koje su došle kao posledica širenja grada, povećanja broja stanovnika, rušenja starih delova grada i građenja novih zgrada koje su lagano ubijale identitet i duh Novog Sada.
E, tih dvehiljaditih godina sam primetio da su se mladi novosađani prestali zabavljati po klubovima i žurkama organizovanim u nečijim stanovima, kućama, već su počeli da “otpadaju” po kafićima – kako vole da kažu.
U našem gradu, nekada najlepšem i najčistijem su se mladi provodili vikendom tako što su ili smo izlazili po raznim, tada aktuelnim klubovima ili kafićima, mada su klubovi bili mnogo interesantniji.
Malo novosađana je upoznato sa činjenicom da je nesretni klub Kontrast koji je poznat po tragediji, nekada bio kultno mesto Novog Sada i nije bio sinonim za fenseraj i blještavilo.
Naprotiv, devedesetih godina, tačnije 1997. smo u ”Kontrastu” ostajali do 6h ujutru, napuštali ga premoreni od skakanja, đuskanja ali zadovoljni što smo se proveli a da nije bilo alkohola jer i nije bilo puno para za njega a ni droge nisu bile u toj meri dostupne kao danas…možete li zamisliti provod u ovom veku a da se niste odvalili od alkohola? Da nije bilo tuče? Da devojke nisu skoro pa gole?
Da me ne shvatite pogrešno, lepo je videti sve te devojke tako neodevene ali je neukusno i gubi se smisao i draž…
Da, to su bile nesretne devedesete koje sam ja lično provodio odlazeći na svirke tadašnjih bendova, gde se ceo Novi Sad poznavao i postajao je taj osećaj zajedništva dok je danas ipak drugačije, novo vreme i što bi Balačevič kazao: ” Neki novi klinci”…
Ovo naravno ne znači da ja nisam provodio noći pod uticajem alkohola,  naravno da jesam jer RNR i pivo idu jedno sa drugim ali je to ipak bilo umerenije i više je akcenat bio na svirci i provodu.
Mi smo se provodili u Rokoteci, Dublinu, Graffitima. odlazili na svirke na Indeksovo igralište…
Danas je mnogo više saobracajne gužve u gradu, mnogo više kafića i klubova koje se razlikuju po imenu ali ne i po sadržaju.
Propratio sam rađanje ” Doline sponzoruša” u ulici Modene predvođene istoimenim kafićem kao i
kafe “Sistem” i mnogi drugi koji su se otvarali i zatvarali da bi ta ” Dolina sponzoruša” lagano odlazila u zaborav a na njihovim mestima su se pojavili neki novi a u suštini stari kafići i klubovi.
Moram da spomenem kafe ” Bistro ”, kafić koji je primio sve generacije novosađana jer je dugi niz godina radio celu noć a bio je i ostao smešten u istoj dolini, dugo, baš dugo odolevajući trendovima al je pre izvesnog vremena i on posustao.
Ovo je kratak presek mojih zapažanja a biće ih još uskoro.

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply zubarica March 10, 2013 at 2:45 pm

  Ja se sećam malko duže od vas – Točka, Mašinca, Đave, otvaranja Limanskog paba, prve picerije…:).

  Hvala na ovom tekstu, sve najbolje :).

 • Reply Cazim Salihi March 10, 2013 at 2:54 pm

  Da, sve su to bila super mesta koja nisam spomenuo jer sam ipak samo slušao o njima, kao i o Žutoj kući…
  I vama sve najbolje i hvala što komentarišete.

 • Leave a Reply