Kafići koje treba posetiti u Novom Sadu- Graffiti

March 21, 2013

Kao taxista moram znati sva skrovita mesta u gradu, svaku ulicu, birtiju i gotovo svaku kafanu.

Kao da je grad otvorio svoje ulice dozvolivši mi da zavirim u svaki njegov kutak i svaku tajnu a ja zauzvrat  pratim njegov ritam i njegovu narav.
Da, grad ima poseban ritam i to je ono najlepše u Novom Sadu i to je opstalo, oduprlo se vremenu i promenama a tako i neke kafane tj kafići odolevaju naletima trendova i novih vremena.
Za mene su kafići lokalnog karaktera  veoma zanimljivi i od ” davnina ” sam istraživao pa sam neke 2002 godine na predlog prijatelja prvi put ušao u ” Graffite”, tada mali i neupadljiv kafić koji me je odmah oborio sa nogu.
Ušavši u taj maleni kafić, ugledao sam šank za koji nisam taj dan seo, tj dugo nisam sedao za šank jer se zna ko sedi za šankom i šta šank predstavlja kao i ispijanje piva za istim dok svira bluz.
Ne, poštovao sam red.
S obzirom da sam u to vreme pravio pauzu od 30 min , morao sam naručiti nes kafu koju mi je napravila Sandra i to je bila ljubav na prvi gutljaj i od tada, skoro 11 godina sam odlazio na kafu više puta dnevno…al sam i prestao da odlazim zbog loše kafe – to je duga priča.
No, u ” Graffitima ” se ne stiču prijatelji, tamo se ne upoznaju devojke, ne, tamo se opušta uz šank, dobru kafu, odličnu muziku i veoma prijatan ambijent.
Tamo se razgovara ali i ćuti, tamo je muzika prisutna, tamo je taj RNR duh i tamo se upoznaje Novi Sad jer u ” Graffitima ” nema zvezda, svi smo tu isti.
S obzirom da ” Graffiti ” rade od 1983 godime ( ako se ne varam ), kroz njih je prošla cela RNR generacija Novog Sada a mnogi su i dalje tamo stalni gosti.
Ja više ne odlazim u ” Graffite ” zato što nisam dobijao kafu kakvu želim, samo zbog toga i znam da zvuči ludo ali kafa nije pivo koje se može popiti u svakom kafiću, ne to je gušt, moj trenutak koji mi je neko upropastio jer se nije želeo malo potruditi.
Od srca preporučujem svima da posete ” Graffite ” jer je kafić autentičan i jedinstven.
Pored ” Graffita ” treba svratiti  u ” Dablin”  kao i ” Pasaž” , ” Oblomov”, ” Balkon Bar”, kafe ” Izba ”
i kafe ” Pero”, naravno ovo su moji predlozi pa sam siguran da sam zaboravio neki od zanimljivih kafića koji imaju svoju priču i dušu.

 

You Might Also Like

1 Comment

  • Reply Poznajemo li se? – Taxi priče April 18, 2015 at 2:51 pm

    […] konobaricu koja je znala kakvu kafu pijem a sve me je to podsećalo na moj život u Novom Sadu i ” Grafite”.Ljudi su veoma srdačni i dobri.Mene su prihvatili kao svog i retko sam bio u prilici da platim […]

  • Leave a Reply