Joga na moj način

March 20, 2016

Joga,na moj način

I naravno da bi bilo pogrešno pretpostaviti da sam stručnjak za Jogu  ali jesam malčice upoznat i uvek me je privlačila na neki stidljivi način a ja sam pokušavao da neprimetno naučim nešto novo.
Srećom, imao sam priliku da upoznam jednu divnu osobu koja je instruktor joge a svojim osmehom i stavom me bukvalno privukla i zainteresovala.
Gotovo me naterala da postanemo prijatelji bez progovorene reči.
Mnogo je pitanja i mnogo nepoznanica kada je joga u pitanju a moja prijateljica je pravi sagovornik te vam prenosim njen doživljaj u nepromenjenom tekstu
”Ono što sam ja iskusila u jogi jeste da nas polako ali sigurno dovodi sebi.Pomaže nam da upoznamo,razumemo i prihvatimo sebe što vodi boljem razumevanju i prihvatanju drugih.Kada prihvatimo sebe u celosti,tada svesno i sa ljubavlju nastavljamo da radimo na sebi,da pomeramo granice svoga bića.Da rastemo i razvijamo se.”
O jogi je već puno toga rečeno sa raznih stanovišta.
Disciplina čiji je cilj poboljšanje i razvoj,ne samo fizičke,već i moralne,mentalne,i duhovne komponente čoveka kao celine.
Za mene,joga je iskustvo.
Nešto,što bez obzira na broj pročitanih knjiga,pogledanih video klipova,morate sami iskusiti.
U mom slučaju,joga je bila početak svesnog puta ka sebi.I,kao što to najčešće biva,u određenom životnom dobu,dogode nam se situacije koje nas nateraju da se zapitamo ko smo,i kuda idemo?
U jednoj takvoj,dok sam tražila nešto što bi mi pomoglo da te događaje amortizujem,dogodila mi se joga.
Sada,sa ove distance,shvatam da ništa nije slučajno.Intuitivno sam krenula na jogu ne znajući ništa o njoj.
Bila sam ubeđena da će mi biti sporo i dosadno.Ipak,otišla sam na čas.
U kakvoj sam samo zabludi bila!
Prvi čas mi je proleteo u trenu!Posle časa sam se osećala fantastično.Kakav nalet energije!Ne one euforične,već smirene,isceljujuće…
Od tada,joga i ja smo jedno.
Sada sam instruktor joge,držim časove, a sama i dalje vežbam kod svog instruktora.
Ono što sam ja iskusila u jogi jeste da nas polako ali sigurno dovodi sebi.Pomaže nam da upoznamo,razumemo i prihvatimo sebe što vodi boljem razumevanju i prihvatanju drugih.
Kada prihvatimo sebe u celosti,tada svesno i sa ljubavlju nastavljamo da radimo na sebi,da pomeramo granice svoga bića.
Da rastemo i razvijamo se.
joga
Fizički aspekt joge čini da oslobađamo sve ono što je tokom života ostalo zapisano u našem telu;mnoštvo impresija,emocija,bolova i strahova…mi puno toga zaboravljamo ali telo sve pamti.
Otud se dešava da vežbači u prvo vreme,u određenim položajima mogu da osete emocije poput tuge,besa i sl.
Toga se ne treba plašiti već samo pustiti da to spontano izađe iz nas.
A kada se oslobodimo svega onoga što nam dugo već ne služi osetićemo neopisivu lakoću.
A ta lakoća je ustvari naše prirodno stanje.
Takođe,kroz fizičko vežbanje,svesno disanje, vežbamo i usmeravanje pažnje na određene delove tela i učimo da ih svesno opuštamo.
Tokom života smo iz raznih,nama znanih razloga,naučili da se pretvaramo;da smo srećni,kada to nismo,da nam je dobro i kada nije,da smo ljubazni onda kada bismo najradije razlupali sve oko sebe…
To potiskivanje sebe,rezultiralo je grčenjem određenih regija u telu,stvaranjem blokada i napetosti kojih uopšte nismo svesni a koje nam troše ogromne količine energije.Otud i osećaj hroničnog umora…
U ovom savremenom svetu i načinu života koji on nosi,joga je zaista jedna neophodnost.Jer,ko ne bi voleo da je zdrav,gibak,mladolik i dugovečan?
Naravno,za sve je potreban izvestan lični napor kome predhodi svesnost i dobra volja.Kada smo svesni da smo u najvećoj meri sami odgovorni za stanje svog tela i uma,tada smo spremni za sledeći korak.Rad na sebi je doživotni posao kome treba pristupiti odgovorno,ali i sa radošću.Vredi truda.Ja sam izabrala jogu kao alatku za rad na sebi.Vi odaberite nešto drugo,što je vama blisko.
Važno je pokrenuti se.
duda
Praktikovanje joge rezultira postepenim promenama u telu i umu.
Joga je samootkrivanje,ispoljavanje i svesno korišćenje onoga sa čim smo došli na svet.
Dakle,joga je sistem koji vam omogućava da trenirate i održavate mišiće,unutrašnje organe,jer delovanje asana(joga položaja) je dubinsko:pored delovanja na mišiće i kičmu,one deluju na cirkulaciju,žlezde sa unutrašnjim lučenjem,organe za disanje,varenje ,izlučivanje…
Sve se pokrene i počne vremenom da funkcioniše besprekorno.Kičma i mišići postaju gipki,hormoni uravnoteženi,glava bistra.Osećate se odlično,hodate lako,spavate dobro,manje se umarate,postajete efikasniji u svemu,opušteni u komunikaciji sa drugima.
Vaše emocije su uravnotežene a um ne luta u prošlost i budućnost,već je sve češće tamo gde i treba da bude,u sadašnjem trenutku.
A to je trenutak gde je sve dobro.
Nadam se da ste uživali i naučili nešto novo a Dudi veliko hvala što je napisala ovaj tekst za nas.
Srdačan pozdrav
Vaš Gari!

You Might Also Like

4 Comments

 • Reply Olja Ristic March 20, 2016 at 7:44 pm

  Jedan od najboljih tekstova o jogi. Suština na jasan način. Blaga bez ubeđivanja i smireno. Pa joga je i u rečenicama, zar ne? Pravi primer ovaj tekst.

  • Reply Ćazim Salihi March 20, 2016 at 9:00 pm

   Hvala na komentaru Olja i u moje ali i u Dudino ime jer ovo je ipak njen tekst.
   Da, sjajno je napisala i objasnila 🙂

 • Reply Marina Majska March 22, 2016 at 8:59 pm

  Topao uvod u tekst i još toplija Dudina priča. Svakako čaroban izbor gosta. 🙂 Hvala vam oboma!

  • Reply Ćazim Salihi March 22, 2016 at 9:02 pm

   Hvala Majska.
   Duda je jedinstven lik bas kao i njena prica.
   Hvala na citanju.

  Leave a Reply