Ima li Novi Sad muzičku scenu? Grate- Šinobusi-Plug n Play…

June 16, 2013
gitare

Po čemu su  poznati veliki gradovi?
Pored kulturnog nasleđa, arhitekture, duha grada, bogatog sadržaja za mlade…važna je muzička scena.
San Francisko, Čikago…tako je i u Novom Sadu postojala muzička RNR scena koju su devedesetih godina nosili Ritam Nereda, Boje, Obojeni program, Love Hunters, Ateist Rep, Generacija bez budućnosti  i drugi…
No, prošle su devedesete godine i u Srbiji, pa smo dobili 2000-te koje su postale veoma surove za umetnost a posebno za RNR bez obzira što je u politici puno ” Rokera”.
Danas u Novom Sadu ima puno bendova tj. muzičara koji sviraju ali ne stvaraju tj. pojavila se čitava armija Tezga bendova koji sebe vole da nazivaju ”Cover bendovi” koji sviraju ” obrade” što ja zaista ne razumem.
Nisu ništa obradili tj promenili u pesmi a nazivaju to obradom- kao kada bi ja prepisao neko Heseovo delo i to naveo kao obradu. Zanimljiva ideja?
Al, da se vratim na temu i probam da budem manje negativan.
Novi Sad u poslednjih 13 godina nije iznedrio ni jedan bend kao ni jedan kvalitetan klub u kojem bi se sviralo a Novosađani su izgubili naviku da plate ulaz na dobru svirku čemu su doprinele sve učestalije svirke popularnih bendova u centru grada koje su za džabe ali ih mi ipak debelo platimo.
Dajte narodu pesme i veselja!
Sredinom 2000 tih je u jednom trenutku postojala naznaka da se nešto pozitivno dešava jer je bilo bendova koji su se fokusirali na autorsku muziku a dobijali su podršku od strane medija kao i priliku da sviraju i u isto vreme se bave humanitarnim radom.
U to vreme je udruženje građana Košnica u sklopu svojih aktivnosti, zajedno sa bendovima dala svoj doprinos  u borbi protiv droge i organizovala više koncerata što je bila prilika da se novosadskoj publici predstave bendovi i uradi nešto pozitivno što su Novosađani prepoznali i podržali.
Sećam se te energije i raspoloženja…samo da se svira!
Bendovi su bili složni i podržavali se međusobno bez obzira što su se žanrovski razlikovali.
Sviralo se pa se čak i krišom verovalo da se nešto menja što jeste suština muzike, posebno RNR.
Danas se sviraju obrade ili se pravi muzika ali zaista sam malo čuo muzike, da sam osetio neku novu emociju, neku inovaciju…umetnost!
Nisam čuo da se neki bend izrazio, da je kazao nešto i preneo neku poruku, da je ostavio pečat…toga nema ili ne može da ispliva na površinu.
Svirao sam u bendu Red Cloud koji je nastao zahvaljujući Damiru Markoviću i njegovoj u to vreme mladalačkoj lucidnoj jednostavnosti  koja je iznenada isplivala.
U to vreme smo svirali sa Šinobusima i Plug n Play koji su i danas aktivni i pokušavaju da žive svoje snove i nešto da promene a  bivši bend Red Cloud je iznedrio sastav Grate koji čine veoma iskusni i kvalitetni muzičari.
Stičem utisak da je Grate blizu da materijalizuje sav svoj trud i znanje.Nadam se da će publika prepoznati njihovu energiju i snagu a da će Novi Sad u narednom periodu dobiti bend  koji će moći da nas predstavlja.
Ja lično nisam osoba koja će kući slušati Grate ali sam svestan činjenice da se momci iz benda ne obraćaju meni već mlađim slušaocima.
Svestan sam da se s godinama sazreva i da nas snovi o slavi napuštaju a da život čini svoje, da nameće nove prioritete i stoga upućujem sve pohvale bendovima koji su i danas aktivni

Izvinjavam se što sam izostavio neke bendove…teško je baš sve nabrojati!
Toliko od mene o Novom Sadu i sceni…
Srdačan pozdrav od bivšeg basiste .

Ako mislite da je ovaj tekst dobar i da zaslužuje da ga vaši prijatelji pročitaju, molim vas da ga podelite sa svojim prijateljima na Facebooku i drugim socijalnim mrežama.
Hvala!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply