Edukativni crtaći za naše male- velike ljude

March 19, 2015
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=4clNtAxXNSM

 Koliko su crtani filmovi važni za odrastanje deteta?

Koliko je korisno da dete provodi vreme ispred tv aparata ili kompjutera?

Na ova pitanja će svako dati odgovor za sebe a ja smatram da nije zdravo da deca provode puno vremena ispred ta dva aparata.

Ne mogu da zamislim nečije detinjstvo bez junaka koje je nacrtao čika Dizni ili bez maštanja o tome da se postane moćan kao Supermen ili Betmen.
To su bili moji junaci a znalo se kada se gleda crtani i koliko što je karakteristika prošlih vremena i nekih drugačijih detinjstava.

Danas  sam svestan činjenice da deca koja žive u gradu i deca koja žive u selu nemaju isto detinjstvo i iste mogućnosti baš kao i sami roditelji jer ja koji živim u selu mogu svoju decu da pustim čak i na ulicu bez obzira što imamo dvorište koje je sasvim pristojne veličine.
A šta da rade deca u gradu?
Šta da rade roditelji te dece?
Dok sam živeo u Novom Sadu, u  blizini autobuske stanice, dešavalo se da supruga u 10h sa detetom izađe na dečije igralište i na istom zatekne malo veću decu sa pivom i džojusom u ruci.
Šta je ona mogla da uradi?
Više nije odlazila na to igralište.

Zozonci

Svestan sam i činjenice da je nekada lakše pustiti detetu crtani film kako bi se na miru pripremio ručak ili uradilo nešto po kući.
No, sve su češći primeri zloupotrebe crtaća od strane samih roditelja kojima je lakše da detetu puste crtani film nego da se bave decom pa zato klinci gledaju nasilne crtaće u kojima su ljudi prikazani kao nakaze i u kojima je zaista tanka linija između dobrog i lošeg.
Naravno da bi i moji indijanci voleli da gledaju takve filmove jer njihovi drugari gledaju Ben Ten- a i mnoge druge kojima nisam upamtio naziv ali im ja ne dozvoljavam.
Surovo sa moje strane?
Deca mi neće biti u toku?
Neka, mislim da će jednog dana shvatiti da su moje namere bile najbolje.
Pre neku noć mi je stariji sin sugerisao da prebacim sa RTS-a na neki drugi program jer je film koji se u tom trenutku emitovao, bio suviše nasilan.
Ali, naravno da deca moraju biti deca i da treba da gledaju crtane filmove i da se smeju Peri Kojotu, Silvesteru i ostalim junacima koje možemo naći samo na internetu a spomenuo bi neke izvanredne crtane filmove novije produkcije.
S obzirom na eru interneta i neverovatnih mogućnosti koje su dostupne i ako deca moraju neko vreme da provedu ispred nekog monitora pa neka to barem budu zanimljivi i poučni crtaći od kojih ću izdvojiti neke kao što su Braća Kret.
Avanture Braće Kret je neverovatno dobar crtani film koji je sinhronizovan na srpski jezik što znači da je prilagođen našoj deci i može ih mnogo čemu naučiti o prirodi i životinjama…ne samo decu već i nas odrasle.
Prosto se iznenadim kada mi klinac kao iz topa izbaci neku novotariju ko ju je naučio o nekoj životinji.
Preporučujem.
Sledeći crtani koji je veoma zanimljiv i duhovit se zove Zozonci a oni su družina životinja koja je uvek u nekoj avanturi po svetu i mnogo su smešni i zabavni ali imaju i edukativnu stranu.
Posebno mi se dopada Pera koji nije baš brz na pameti a šta mislite koji nadimak mi je nadenuo sin?
Ja sam Pera a mama je Diva…pogledajte i sve će vam biti jasno.
Ova dva crtaća su namenjena deci uzrasta od 3 godine pa na dalje.

A kada je reč o mlađim klincima, preporučujem 2 crtana filma koja im drže pažnju, podstiču ih na pričanje i pevanje što znači da su veoma edukativni a jedina mana bi bila to što su na engleskom jeziku, mada to i ne mora da se gleda na taj način jer ipak dete uči strani jezik.

Tutitu

Tutitu je odličan a prava je šteta što niko iz Srbije ne napravi nešto slično.
Sličan crtaću Tutitu je Bejbi Ajnštajn koja istražuje svet i upoznaje ga  što radi i vaše dete.

Bejbi Ajnštajn

I ovim završavam ovu kratku a nadam se i korisnu priču o crtaćima koji mogu nečemu da nauče našu decu.
Vi pogledajte i procenite a budite slobodni da dodate neki koji sam ja izostavio.
Ako vam se dopao tekst, budite slobodni da ga podelite sa prijateljima.
Ja vam se zahvaljujem na čitanju.
Zadržite se malo i istražite ovaj blog jer se možda nađe neki za vas, zanimljiv tekst.
Srdačan pozdrav
Ćazim Salihi
za prijatelje Ćaza!!!

You Might Also Like

No Comments

Leave a Reply